Έξι βήματα για ολοκληρώσετε την λειτουργική σχεδίαση της ιστοσελίδας σας

Έξι βήματα για να ολοκληρώσετε την λειτουργική σχεδίαση της ιστοσελίδας σας

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ξεκινούν ωραίες ιδέες για νέες υλοποιήσεις ιστοσελίδων που όμως αποτυγχάνουν να ολοκληρωθούν. Η αιτία συνήθως είναι η ίδια. Η ιστοσελίδα δεν είναι φιλική και εύχρηστη για τον χρήστη. Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό, είναι η λειτουργική σχεδίαση της ιστοσελίδας σας.

 

Η λειτουργικότητα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας, εξίσου σημαντική είναι και η χρηστικότητα της, που όμως συχνά παραβλέπεται κατα την δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη δημιουργία μιας νέας ιστοσελίδας να προβλέπεται η λειτουργικότητα της από την αρχή και όχι να μεριμνούμε για αυτήν όταν σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης οι ήδη ανεπτυγμένες ιστοσελίδες που λειτουργούν πλέον κανονικά, είναι σημαντικό να κάνουν συστηματικά αλλαγές και να βελτιώνουν τη χρηστικότητα τους. Ο κόσμος της τεχνολογίας μεταβάλλεται συνεχώς και οι ιστοσελίδες πρέπει να υιοθετούν αυτές τις αλλαγές.

 

Χρηστικότητα Ιστοσελίδας

Η χρηστικότητα μια ιστοσελίδας είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει και η λέξη. Για παράδειγμα σε ένα eshop, από την αρχική σελίδα μέχρι την ολοκλήρωση παραγγελίας, πως είναι η εμπειρία για τον χρήστη; Είναι ομαλή, με ξεκάθαρα εμπορικά μηνύματα και εύκολη πλοήγηση; Η χρηστικότητα είναι μια έννοια που πλέον την αναζητά ο χρήστης, καθώς καθημερινά εξοικειώνεται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία.

 

Εάν μια ιστοσελίδα είναι δύσκολη και ακατανόητη για τον χρήστη, θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της δημοτικότητας της με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν λοιπόν έξι βήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργική σχεδίαση μιας ιστοσελίδας.
  1. Έρευνα. Δείτε τον ανταγωνισμό. Ελέγξτε εάν αυτό που παρέχουν λειτουργεί. Εάν έχει κενά τα οποία εσείς μπορείτε να καλύψετε. Ελέγξτε τα προβλήματα που έχουν οι εν δυνάμη πελάτες και αναλογιστείτε πως μπορείτε να προσφέρεται λύση σε αυτά.
  2. Στόχοι. Θέστε ξεκάθαρους στόχους που θέλετε να πετύχετε μέσω της ιστοσελίδας σας. Πως ξεχωρίζετε από’ τους ανταγωνιστές; Πως μπορεί αυτό να σας φέρει πιο κοντά στο κοινό σας;
  3. Σχεδιασμός. Πως οι παραπάνω στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν; Ποιο είναι το εμπορικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον πελάτη; Τι παλέτα χρωμάτων, ύφος και στυλ θέλετε να έχει η ιστοσελίδα σας; Είναι δυνατόν κάποιες διαδικασίες να απλοποιηθούν;
  4. Πρωτότυπο. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε κατά πόσο είναι λειτουργικός ο σχεδιασμός σας είναι η δημιουργία μιας δοκιμαστικής ιστοσελίδας. Είναι όλα έτσι όπως θα θέλατε ή πρέπει να γίνουν διορθώσεις;
  5. Δοκιμή. Μοιραστείτε τη δοκιμαστική ιστοσελίδα σας και με άλλους ανθρώπους και παροτρύνετε τους να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους. Τα σχόλια τους είναι πολύ κρίσημα για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας.
  6. Επανάληψη. Με τα σχόλια και τις εμπειρίες που πλέον έχετε στα χέρια σας επιστρέψτε στο βήμα του σχεδιασμού. Βρείτε λύσεις σε τυχόν προβλήματα και εφαρμόστε τες. Δοκιμάστε ξανά και επαναλάβετε εάν αυτό χρειάζεται.

 

Συμπεράσματα

Είναι σχεδόν απίθανο η ιστοσελίδα σας να είναι 100% έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά από την αρχική της έκδοση. Είναι σύνηθες να χρειάζονται μικροδιορθώσεις και αλλαγές μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας. Εννοείται πως δεν θα λάβετε υπόψη σας όλα τα σχόλια που θα ακούσετε, αλλά είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε τους χρήστες σας. Στο κάτω κάτω αυτοί είναι το κοινό σας και αυτούς θέλετε να μετατρέψετε σε τακτικούς πελάτες σας. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η δοκιμαστική φάση της ιστοσελίδας σας.

 

Επίσης είναι καλό να ακούτε την γνώμη έμπειρων προγραμματιστών και σχεδιαστών. Μια καλά σχεδιασμένη και υλοποιημένη ιστοσελίδα είναι βέβαιο πως θα κάνει καλή εντύπωση στους εν δυνάμει πελάτες σας και θα σας φέρει πιο κοντά σε αυτούς. Η ομάδα της Alphacode είναι πάντα  δίπλα σας, για να σας υποστηρίξει σε οποιαδήποτε ανάγκη σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, όποτε νιώσετε έτοιμοι για αυτό το νέο σας ταξίδι.

Share this :